FER2 >
OSTALO >
Za goste > [GOSTI] Vodic kroz bolonju za novopecene studente (i one koji se tako osjecaju) :)
View Full Version : [GOSTI] Vodic kroz bolonju za novopecene studente (i one koji se tako osjecaju) :)
NAPOMENA: Molim vas da sva pitanja koja proizlaze u vezi bolonje (tj. ovog teksta) odmah stavit ovdje kako bih ga sto vise dopunio. Takodjer, stariji studenti dajte prijedloge o tome sto da se jos stavi. Hvala!
NOVI SISTEM
Samo ukratko da objasnim sistem ocjenjivanja koji je mnogima koji se prvi puta susrecu s time dosta cudan.
Naime, ovako:
U svakom predmetu moguce je ostvariti 100 bodova.
Ti bodovi stjecu se kroz razne elemente, a najcesca (ali ne i stalna) podjela je otprilike ovako:
Prisustvo na predavanju - 5 bodova
Domace (skolske) zadace - 10 bodova
Labosi - 20 bodova
1. Medjuispit - 15 bodova
2. Medjuispit - 20 bodova
Zavrsni ispit - 30 bodovaPrimjetite kako ovdje nigdje nema usmenog ispita - tako je, vecina predmeta po novom sistemu nema usmenih ispita (sto je, realno gledano, dosta veliko olaksanje iz vise razloga, ali to je izvan opsega ovog teksta).
Prisustvo na predavanju, zadace i labosi su jasne stavke, ali medjuispiti su novosti. Ti medjuispiti su zapravo kao kontrolne zadace (ili testovi) u srednjoj skoli. Nista vise, ali i nista manje.
Zavrsni ispit obuhvaca gradivo cijele godine (te zato i nosi 30% cijele ocjene) i uglavnom je laksi od medjuispita (sto se tezine zadataka tice), ali dosta "veseliji" zbog kolicine gradiva.
Tako se otprilike skupljaju bodovi, ali sto sada s njima?
Vama je bitno da skupit preko 50 bodova; nakon skupljenih 50 bodova predmet se smatra polozenim, no tu jos uvijek ostaje cinjenica da se ne zna kolika je ocjena.
Svi koji su presli carobnu granicu od 50 bodova zavrsavaju u istoj skupini, te se podijele po Gaussu, tj.
15% s najvecim brojem bodova dobivaju 5
sljedecih 35% dobije 4
sljedecih 35% 3
i preostalih 15% 2.Naravno, nikad se ne smije racunati na sve moguce bodove iz svih dijelova (ponekad cak i bodovi s predavanju cudom nestanu, ali to se obicno moze s profesorom rijesiti ;)).
Nadam se da je novi sistem bar koliko toliko jasan (sve ostale informacije se obicno dobiju u hodu).
NACIN RADA
Vecina novopridoslih studenata vjerojatno je culo kako je studentski zivot ultra lagodan, te se nista ne radi, poloze se ti neki ispitici i mila majka.
Sori na razocaranju, ali nije bas tako (ili mozda nije vise?)...
Kako izgleda jedan tipicni semestar?
Sastoji se od 3 ciklusa.
Ciklus sadrzi 4 (ili 5) tjedana slusanja predavanja, jedan tjedan labosa (+pripreme za medjuispite ili zavrsni ispit) i tjedan medju(ili zavrsnih)ispita.
Takva se 3 ciklusa izvrte i dodje kraj semestru! :)1. DIO CIKLUSA - PREDAVANJA
Ovaj dio ciklusa sastoji se od odlaska na predavanje, pisanja zadaca (kako skolskih tako i domacih), te opcenito od konstantnog ucenja novog gradiva.
Odlazak na predavanja po bolonji isplativiji je nego ikada do sada, em se moze nesto nauciti, em se moze lakse doci do prolaza (tih 5 bodova zvuci neisplativo, ali kad zagusti i kad usfali 2-3 boda i pocnu se skidati svi sveci s neba, upravo tih 5 bodova zivot znaci).
Zadace - ma koliko god to smijesno zvucalo, isto su nacin pobiranja bodova. Pustimo na stranu razna podbadanja o tome koliko su te zadace smijesna stvar ("Jao, pa ti na faksu pises zadace????"), zadace su odlicna stvar (pogotovo ako ih sami rjesavate ;)) - lak su izvor bodova, a usput se i nauci nesto.
Takodjer, tu su i konzultacije. Konzultacije su nesto najisplativije sto mozete imati na faksu...
Ako nesto nije jasno, otidjete svom (ili nekom tudjem, nece se ljutiti) profesoru u njegov termin i pitate. On ce to objasniti i puno se brze dodje do rjesenja nego nekim drugim putem. To je pogotovo efektivno kada se skupi dosta ljudi i kada se prodje posten dio gradiva.
I samo da dam jednu malu napomenu uz konzultacije. Konzultacije nisu besplatne instrukcije! Zna se dogoditi da se skupi dosta ljudi koji nemaju blage veze o predmetu i ocekuju kako ce profesor prolaziti kroz gradivo ispocetka. Konzultacije ne funkcioniraju na taj nacin. Naravno, uvijek je moguce smjestiti se negdje u zadnji red i zapisivati sve sto su ljudi ispitivali, no bolje da takve stvari ne postanu praksa.
2. DIO CIKLUSA - LABOSI I PRIPREMA ZA MEDJUISPITE
U ovom dijelu ciklusa obicno se odrzavaju labosi iz svih predmeta koji ih imaju predvidjene. Labosi su ili neke demonstracije na racunala ili nesto fizicke naravi (pokusi itd.). Takodjer, obicno postoji neki test kojim se vidi koliko je gradiva usvojenu na labosima. Nista strasno, ali ne treba uzimati olako, posto se inace bezveze gube lako zaradjeni bodovi.
Takodjer, ovaj tjedan se smatra tjednom priprema za medjuispite. Predavanja nema i ostaje puno vremena. Moj savjet? Ako ne znate nista, trcite u knjiznicu i radite s onima koji znaju. Ako znate, trcite u knjiznicu ponoviti i pomoci onima koji ne znaju. :) 3. DIO CIKLUSA - ISPITI
Ovo je najstresniji dio ciklusa i obicno se na kraju djavoljeg tjedna ispita ljudi lijegaju u krevete i spavaju po 20 sati u komadu kako bi kasnije proslavali svoje (ne)uspjehe. :)
Ispiti se odrzavaju svaki dan za svih 5 predmeta koje semestar sadrzi.
Obicno se u petak stavi drustveni predmet kako bi se malo smanjio stres (posto je za te drustvene predmete dovoljno jedno popodne kako bi se posteno pripremili).
ALI JA BI SAMO PROLAZ
Jos uvijek postoji taj stav, pogotovo kod predmeta koji su nezanimljivi ("JA SAM ELE, STA CE MI PROGRAMIRANJE?!?") ili jednostavno suvisni (sto je opet subjektivna ocjena :)).
Pa, po bolonji se zapravo dobije dobra prilika za proci predmet vec po zavrsetku drugog ciklusa, te ga se rijesiti u onom zadnjem tjednu semestra (kada se, od nervoze, grize sve oko sebe zbog zavrsnih ispita).
Ako skupite sve bodove s predavanja (sto, ovisno o profesoru, nije neki veliki podvig), uredno obavite labose i zadace, te napisete medjuispite za nekih pristojnih 70ak posto, u velikoj vecini slucajeva ste vec granicu od 50 bodova davno ostavili iza sebe.
Da, treba raditi, ali taj rad (ali i nerad) osjetit cete odmah i bit ce vracen...
SAMO NAPRIJED
Mozda se sve ovo cini kao da se konstantno nesto mora raditi, uciti, pisati, spavati na faksu itd., ali nije bas tako crno. Posto se dan sastoji od najvise 5 sati u rasporedu, preko tjedana se sve te obveze mogu stici rijestiti bez ikakvog problema.
A onda ostaje vikend i tulumiska! :)
Radite za sebe, zivite za vikend, pozdrav! :)
hvala ti puno na ovom tekstu,napokon razumljivo objašnjenje bolonje...
sad pitanja:
1)ak skupim dosta bodova zakljucno sa 2. ciklusom kaj to znaci da mogu past na zavrsnom i ja sam polozio predmet,ustvari,jel moram u tom slucaju uopce pristupit zavrsnom??
2)kako se boduju ispiti odn. meduispiti - gleda se samo pad i prolaz ili se radi skala prema bodovima na meduispitu(zavrsnomispitu) pa se nekak racunaju bodovi koje dobis za to??
Hvala unaprijed
sad pitanja:
1)ak skupim dosta bodova zakljucno sa 2. ciklusom kaj to znaci da mogu past na zavrsnom i ja sam polozio predmet,ustvari,jel moram u tom slucaju uopce pristupit zavrsnom??
Upravo tako, postoji laka mogucnost da ces vec u 3. ciklus uci s gotovim predmetom i onda je zavrsni ispit formalnost. U vecini slucajeva ne moras pristupit zavrsnom, ali bolje je pojavit se (posto svaki bod moze znaciti ocjenu :)).
2)kako se boduju ispiti odn. meduispiti - gleda se samo pad i prolaz ili se radi skala prema bodovima na meduispitu(zavrsnomispitu) pa se nekak racunaju bodovi koje dobis za to??
Hvala unaprijed
Gleda se svaki ostvareni bod, nema prolaza ili pada. Sto se profaca tice ti mozes imati na prvom i na drugom medjuispitu po 1 bod, a da sve ostalo imas uredno i na zavrsnom ostvaris maksimum, opet ces proci.
Zato je bitno izaci na svaki medjuispit i ostvariti bar ponesto bodova jer je poslije puno lakse (citaj: ne moras na zavrsnom izvlaciti maksimum koji je vecini cista fantazija :)).
Sheldon Cooper
07-09-06, 21:13
sad pitanja:
Hvala unaprijed
1) Da, ako skupiš sa 2 ispitom 50 ili više bodova, prošao si. Ne znam jel se tada mora pristupit ispitu, ali znam da npr. profesor Ilko istiće da je dužnost studenta da iziđe na ispit. A i moj prijedlog je da se izađe, ipak, od viška glava ne boli, a možda se posreći pa ispadne trojka, a ne dvojka ...
2) Bodovi se zbrajaju. Nije važno skupiti na svim ispitima 50% od mogućih bodova, već 50% od svih mogućih bodova, to jest, 50 bodova.
Znači, na prvom ispitu dobiješ 1 bod, na drugom 19, na završnom 25 i iz domaćih zadaća 6. Tada je zbroj bodova 51, što je prolaz predmeta.
brzi ste,svaka vam cast...
hvala svima,mislim da cu uzivat i da sam pogodio s izborom...
pozdrav svim buducim kolegama...
brzi ste,svaka vam cast...
hvala svima,mislim da cu uzivat i da sam pogodio s izborom...
pozdrav svim buducim kolegama...
Ma nema na cemu, ako netko ima jos pitanja samo neka puca. :)
ja se slazem s kolegom brucosom, stvarno ste legende i puno vam hvala,zaista nam je trebao netko tko ce nam potanko objasniti smisao bolonje i kako to zaista funkcionira, puno hvala :)
Je li istina da nema drugih rokova za završni ispit? Ako da, znači li to da je nama prva godina gotova u 6. mjesecu (ili kad je već završni ispit za drugi semestar) i da nema više ispita u 9. mjesecu?
Ako je tako, koja je onda više funkcija prijavljivanja ispita? Mislim, ako nemaš drugu šansu, onda ćeš svakako probati...
Je li istina da nema drugih rokova za završni ispit? Ako da, znači li to da je nama prva godina gotova u 6. mjesecu (ili kad je već završni ispit za drugi semestar) i da nema više ispita u 9. mjesecu?
Ako je tako, koja je onda više funkcija prijavljivanja ispita? Mislim, ako nemaš drugu šansu, onda ćeš svakako probati...
Tako je, nema drugih rokova. Zavrsni ispiti se odrzavaju isto kao medjuispito, tj. u jednom tjednu za sve predmete, ali postoji popravni zavrsni ispiti tjedan nakon zavrsnih ispita gdje se svi zavrsni ispiti pisu ponovno za one koji nisu prosli i one koji zele podici ocjenu.
Prijavljivanja na ispite vise ni nemas, ne znam odakle ti ta informacija?
Kad zavrse ti zavrsni ispiti u 6. mjesecu slijedi dugo toplo ljetoooo. :)
bok svima,neznam dali mi mozete pomoci al ko zna...
1.padam drugu godinu na bolonju pa sad moram polagati razlike sa prve godine...pa mi nije jasno,hocu li ja morati polagati 15 ispita na drugoj(i to 6 u 3. sem. i 9 u 4.sem. ) ili sto??na koju foru,posto sam obavezan na svim predavanjima??
2.kako ja mogu upisati sve ispite ako je ono pravili o max 35 upisanih ectsa ili mozda nemoram upisati sve ispite??
3.kada mi pocinju predavanja?
4.kada su medui spiti?
5.prema onom kalendaru za drugu i prvu god. imam 3 tjedna da se spremim za neke od 6 ispita a za neke imam 2 tjedna,ako brojim tjedan za labose,ako se upisujem 5.10. s tim da imam dupla predavanja dva tjedna jer prva dva i pol tjedna nemam predavanja jer su rokovi za fer1,ako se ne varam-jel to uopce moguce??
6.gdje se nabavljaju materijali (skriptarnica??) ako da,jel se nabavljaju za sve ili se to na predavanjima sazna,sve u svemu volio bih to znati i prije nego mi pocnu predavanja...
eto...molim proslogodisnja iskustva ponavljaca fer1=>fer2 u vezi predavanja-meduipita na 5 pitanje.
bok svima,neznam dali mi mozete pomoci al ko zna...
1.padam drugu godinu na bolonju pa sad moram polagati razlike sa prve godine...pa mi nije jasno,hocu li ja morati polagati 15 ispita na drugoj(i to 6 u 3. sem. i 9 u 4.sem. ) ili sto??na koju foru,posto sam obavezan na svim predavanjima??
Maksimalan broj ECTS bodova (kroz upisane predmete) iznosi 35 (mozda koji bod viska uz molbu, ali to malo teze), sto znaci da ces opcenito dosta tesko upisati 9 predmeta. Takodjer, ne mozes upisati predmete koji se ne predaju taj predmet (npr. ako nemas Matan 2 morat ces cekati 4. semestar, ista je stvar s ASP-om, ODR-om itd.).
2.kako ja mogu upisati sve ispite ako je ono pravili o max 35 upisanih ectsa ili mozda nemoram upisati sve ispite??
Ne moras, upisujes ono za sto imas preduvjet + ono sto se predaje u tekucem semestru.
3.kada mi pocinju predavanja?
Pocetkom 10. mjeseca (mislim da je 2.10.) i to tako da ces imati dupla predavanja prva dva tjedna kako bi dostigao sto smo mi radili u ova dva tjedna.
4.kada su medui spiti?
Pogledaj kalendar nastave na fer.hr. U pravilu se semestar sastoji od 3 ciklusa i oni idu tako da ide po 4 tjedna predavanja + 1 tjedan labosa, pa onda tjedan medjuispita.
5.prema onom kalendaru za drugu i prvu god. imam 3 tjedna da se spremim za neke od 6 ispita a za neke imam 2 tjedna,ako brojim tjedan za labose,ako se upisujem 5.10. s tim da imam dupla predavanja dva tjedna jer prva dva i pol tjedna nemam predavanja jer su rokovi za fer1,ako se ne varam-jel to uopce moguce??
E vidis, problem se javlja sto ti upisujes predmete i s prve i s druge godine (makar je na bolonji pojam godine nepostojeci), a koliko sam shvatio 1. godina ima medjuispite tjedan dana ranije od 2. tako da izgleda kako ce se tebi medjuispiti iscjepkati izmedju ta dva tjedna (sto je odlicno jer je to inace pakao od tjedna).
Ako zelis biti siguran, salji mejl dekanu Mornaru.
6.gdje se nabavljaju materijali (skriptarnica??) ako da,jel se nabavljaju za sve ili se to na predavanjima sazna,sve u svemu volio bih to znati i prije nego mi pocnu predavanja...
Na stranici svakog predmeta imas popis sluzbenih materijala. Ovdje pokusavamo skupiti sto vise toga tako da to sve postane sto jeftinije, ali neke stvari ces morati kupiti/skopirati.
eto...molim proslogodisnja iskustva ponavljaca fer1=>fer2 u vezi predavanja-meduipita na 5 pitanje.
Ja sam ponavljac i mogu ti reci da je na bolonji cisto ok. Jedino sto ce sada trebati vidjeti kako ce rijesiti ovu zbrku s vama s druge godine sto se tice mijesanja predmeta s prve i druge godine.
Mene isto muci ovaj problem. Nemam polozen Matan2 i ASP i nemam pojma sto cu i kako sada upisati. Postoji li mogucnost da ipak upisemo predmete koji ih zahtijevaju i daju nam do zimskih rokova da ih polozimo po FER1 ili sl.?
Mene isto muci ovaj problem. Nemam polozen Matan2 i ASP i nemam pojma sto cu i kako sada upisati. Postoji li mogucnost da ipak upisemo predmete koji ih zahtijevaju i daju nam do zimskih rokova da ih polozimo po FER1 ili sl.?
Do sada je praksa bila takva da ono sto ne upisujes trenutno iz bilo kojeg razloga, tj. ili ne mozes ili se ne predaje (a odslusao si po FER1) mozes polagati po starom programu.
U zimskom semestru (sada) predaju se sljedeci predmeti (+ stara verzija po FER1 ako postoji):
Matematika 1 (Matan 1)
OE (Osnove Elektrotehnike 2)
Digitalna Logika (Digitalna Elektronika)
Programiranje i Programsko Inzenjerstvo (Programiranje)
Vjestine Komuniciranja
Matematika 3 (Matan 3)
Operacijski Sustavi (Operacijski Sustavi 1)
Fizika 2 (Fizika 2)
Elektronika 1 (Elektronika 1)
Elektricni Krugovi (TMIL)
Upravljanje KakvocomOd ovih predmeta biti ce ti automatski upisani oni za koje imas preduvjet (npr. Matematika 3 ako imas polozene Matan1 i Matan2), a nisi polozio po starom programu. Takodjer, ne bi smjeli prelaziti granicu od 35 ECTS bodova tako da neces upisati bas sve sto bi eventualno mogao.
Za ono sto ne upises, a mozes izlaziti na rokove po FER1, OTIDJI I POLOZI jer ces si puno olaksati 4. semestar.
Za listu onoga sto ti se isplati poloziti (jer postoji na FER2), te koji su preduvjeti ako zelis upisati mozes dobiti ovdje (na fer.hr). (http://anonym.to/?http://www.fer.hr/fer1/prelazak)
Matematika 3R
Fizika 2
Elektronika 1
Operacijski sustavi
Upravljanje kakvoćom
Matlab
Tjelesna i zdravstvena kultura
Ovo je treci semestar na racunarstvu. Od toga sam po FER1 polozio Fiziku 2 i odradio tjelesni, a nemam uvjete za Operacijske sustave i Mat 3R. To znaci da mogu upisati samo 3 predmeta od 12 ECTS bodova?
Napisao si da se predaju i Digitalna Logika (Digitalna Elektronika) i Vjestine komuniciranja s prve godine. Ukupno 9 bodova. Da li te predmete moram upisati? Jesu li uvjet za neki drugi predmet kasnije?
Ako bi i njih upisao, to je sveukupno 21 ECTS bod, 9 premalo. Sto sad?
Matematika 3R
Fizika 2
Elektronika 1
Operacijski sustavi
Upravljanje kakvoćom
Matlab
Tjelesna i zdravstvena kultura
Ovo je treci semestar na racunarstvu. Od toga sam po FER1 polozio Fiziku 2 i odradio tjelesni, a nemam uvjete za Operacijske sustave i Mat 3R. To znaci da mogu upisati samo 3 predmeta od 12 ECTS bodova?
Napisao si da se predaju i Digitalna Logika (Digitalna Elektronika) i Vjestine komuniciranja s prve godine. Ukupno 9 bodova. Da li te predmete moram upisati? Jesu li uvjet za neki drugi predmet kasnije?
Ako bi i njih upisao, to je sveukupno 21 ECTS bod, 9 premalo. Sto sad?
Mislim da ti zapravo neces imati izbor sto ces upisati, vec da ce ti oni upisati sto vise toga da se priblize granici od 35 ECTS bodova. Digitalna logika je uvjet za Arhitekturu Racunala 1 koji je uvjet za Operacijske Sustave, tako da vjerujem kako ces to morati polagati.
Sto se upisa tvojih predmeta tice, pretpostavljam (po ovome sto si napisao) da ces upisati:
Matematika 3R - 5 ECTS
Elektronika 1 - 7 ECTS
Upravljanje Kakvocom - 3 ECTS
Matlab - 2 ECTS
Digitalna Logika - 6 ECTS
Vjestine Komuniciranja - 3 ECTSSto ti je vec 24 ECTS boda, a ona minimalna granica od 25 ECTS-a nije strogo definirana, vec vise kao neka misao vodilja. :)
Kako mogu upisati Mat 3, ako nemam polozen Matan 2?
Kako mogu upisati Mat 3, ako nemam polozen Matan 2?Kažeš Chuck Norrisu da popriča s prodekanom i s predstojnikom ZPM-a :D
Ako ne znaš Chucka Norrisa, onda nema šanse :pardon:
Eto, upisan kao danas. Ocekivano, predmeti 3. semestra koje mogu upisati i zaostaci s 1. semestra. 2.R8 grupa.
Znate li mozda kada pocinjeu predavanja u ponedjeljak? Kazu za parne grupe
popodne, ali prema satnici 2.R8 ima predavanja i ujutro. Sto je s predmetima
koje su nam uvalili s prve godine? Kada njih imamo, po kojoj satnici?
Eto, upisan kao danas. Ocekivano, predmeti 3. semestra koje mogu upisati i zaostaci s 1. semestra. 2.R8 grupa.
Znate li mozda kada pocinjeu predavanja u ponedjeljak? Kazu za parne grupe
popodne, ali prema satnici 2.R8 ima predavanja i ujutro. Sto je s predmetima
koje su nam uvalili s prve godine? Kada njih imamo, po kojoj satnici?Ako se ne varam, morat ćete nadoknaditi zaostatke od ovih 2 tjedna. Kako? Imati ćete duplu satnicu.
Problem je sto nemamo pojma kakva nam je satnica, jer se daju oprecne informacije na obavijestima.
Problem je sto nemamo pojma kakva nam je satnica, jer se daju oprecne informacije na obavijestima.
Vidim da je malo zbrkana satnica. Predlazem da saljete e-mail dekanu Mornaru i da tocno priupitate kako bi to sve trebalo izgledati posto ovo sadasnja satnica izgleda dosta konfuzno... :\
u slučaju da ne skupimo dovoljno bodova s vještina komuniciranja?
u slučaju da ne skupimo dovoljno bodova s vještina komuniciranja?
Padate predmet i upisujete ga u semestru u kojem ce opet biti predavan.
Ma neće vjestine bit problem
BaklavaMetal
09-01-07, 03:37
a sto ako padnem npr 3 predmeta sad u 1 semestru?? kako onda? upisujem ove koje mogu u 2. a ova 3 dogodine kad budu opet?
a sto ako padnem npr 3 predmeta sad u 1 semestru?? kako onda? upisujem ove koje mogu u 2. a ova 3 dogodine kad budu opet?
Da.
Hvala na svim odgovorima.
ne vjerujem da bi mogao, a i ne vidim smisao u tome kad bi tada mogao upisati samo fiziku i menedzment...
Pozdrav!
Ove godine sam upisao FER (dakle bolonjac sam). Zanima me što se događa ako npr. padnem sve predmete osim Vještina komuniciranja?
Konkretnije, mogu li onda upisati 2. semestar (a onda ove predmete što sam pao slušam u 3. semestru?)?
Hvala na svim odgovorima.
Kod upisa predmeta postoje samo 2 kriterija (naravno, pod uvjetom da se predaju u tom semestru):
1. polozeni preduvjeti,
2. ostajanje unutar granica dopustenih ECTS bodova po semestru (== 35).
Eto, pa si prevedi na svoj slucaj. http://www.fer2.net/user_pics/10-1156544430.png
2. ostajanje unutar granica dopustenih ECTS bodova po semestru (== 35).
]
Što točno ovo znači?
do ti znaci da zbroj ects-ova svih predmeta koje si upisao u jednom semestru ne smije biti veci od 35 ;)
do ti znaci da zbroj ects-ova svih predmeta koje si upisao u jednom semestru ne smije biti veci od 35 ;)
Tocno tako. :)
Baš tako . Sve ispočetka
kad brucosi dobiju fer.hr e-mail adrese?
Vedran Lanc
16-07-07, 20:42
kad brucosi dobiju fer.hr e-mail adrese?
Tek na jesen vam se aktiviraju fer.hr accounti :)
Jednu stvar su kelege zaboravili, naime postoji caka kod određenih predmeta (kao što je DigLog u 1. semestru) da moraš skupit određen broj bodova na završnom bez obzira koliko bodova imaš prije njega. U slučaju DigLog je to, ako se ne varam, bilo 10. Tako da valja dobro paziti na obavijesti svih predmeta na FERovoj stranici da se ne bi ovakve važne sitnice propustile ;)
I još jedna stvar koja mene zanima a informacija će vjerojatno dobro doći i brucošima: Koji je ono minimalni broj ECTS-a koje se mora skupiti kroz 2 akademske godine a da me ne izbace s faksa?
I još jedna stvar koja mene zanima a informacija će vjerojatno dobro doći i brucošima: Koji je ono minimalni broj ECTS-a koje se mora skupiti kroz 2 akademske godine a da me ne izbace s faksa?
35 ETCS- bodova
http://www.fer.hr/intranet/studenti/obavijesti?@=4wdu#news_10174
Jednu stvar su kelege zaboravili, naime postoji caka kod određenih predmeta (kao što je DigLog u 1. semestru) da moraš skupit određen broj bodova na završnom bez obzira koliko bodova imaš prije njega. U slučaju DigLog je to, ako se ne varam, bilo 10. Tako da valja dobro paziti na obavijesti svih predmeta na FERovoj stranici da se ne bi ovakve važne sitnice propustile ;)
također na ele1 morate na ZI skupiti minimalno 6 komada, sretno :ciao:
Kad su lani uselili u dom studenti prve godine (ovo sad stanje je sranje, rezultati 7.9., a faks počinje 10.9.)?
Koliko se sjećam Mornar je nešto sredio pa je useljavanje ranije počelo od ostalih. Bilo je isti dan kad su i predavanja počela 11.9, uvodno se ne računa.
Pozdrav,
imam par pitanja. Upisao sam FER ove godine...
Koliko sam skužio, predavanja počinju 10.9.?
Šta se treba ponesti prvi dan?
kad se sjetim ostalih pitanja, napisat ću..
Ako misliš da ćeš ikad čitat to šta zapišeš na predavanjima, onda si ponesi bilježnicu, ali ionako ćeš imat na internetu sve šta će bit na predavanjima, uključujući popis literature, tak da ti niš ne treba..
Pozdrav,
imam par pitanja. Upisao sam FER ove godine...
Koliko sam skužio, predavanja počinju 10.9.?
kad se sjetim ostalih pitanja, napisat ću..
Prvi dan ti ovisi o profesoru.
Neki profesor će odmah početi sa gradivom a neki će pričati prvi dan o tome što će se sve raditi n a tom predmetu.
Uglavnom pretpostavljam da ćeš prvi dan imati Osnove i MAT1 pa bih ti za to preporučio dvije bilježnice. Iz osnova imaš slajdove, a iz MAT1 mi smo prošle godine imali knjižice koje smo kupovali svaki tjedan. Možda tako bude i ove.
Uglavnom nemoraš se sad tolko brinuti što ćeš prvi i drugi dan donijet. I da, počinje 10. 9.:ciao:
Pozz
Zanima me u koliko sati je uvodno predavanje za brucose 7.9.?
I jos nesto, jel se trebaju kakve knjige kupovat/nabavljat prije nastave ili?
josip_juve
27-08-07, 11:23
knjige ti ne trebaju još, sve ćeš saznati na uvodnim satima predavanja(zasad bilježnica dovoljna)
za predavanje ne znam, znat ćeš na vrijeme,trebalo bi biti na fer.hr
I jos nesto, jel se trebaju kakve knjige kupovat/nabavljat prije nastave ili?
Jedva da se trebaju i poslje nastave, di ces prije :)
j3$u$_$@v3$
27-08-07, 13:20
ponesi jastuk moj savjet... klupe su uzasno tvrde i neudobne
ponesi jastuk moj savjet... klupe su uzasno tvrde i neudobne
ma ti bi odma i da cugu ponesu! Cekaj! Postepeno... :D
Zanima me u koliko sati je uvodno predavanje za brucose 7.9.?
Uvodni sat za studente prve nastavne godine održat će se u petak, 7. rujna 2007. godine, u 12 sati, u dvorani Auditorium Maximum (D1+D2).
Predmeti prve, druge i treće nastavne godine (studijski program FER-2) počinju se predavati u ponedjeljak, 10. rujna 2007. godine.
:papa:
Poz
zanima me u vezi ove nove obavjesti na stranici za lječnički pregled. Jel brucoši moraju na kakav pregled?
Poz
zanima me u vezi ove nove obavjesti na stranici za lječnički pregled. Jel brucoši moraju na kakav pregled?
na to cete morati ici za vrijeme faxa, i to grupno i to faxovskoj lijecnici. i sve ce biti na vrijeme objavljeno na fer webu.. isto kao i ovdje .)
1) Da, ako skupiš sa 2 ispitom 50 ili više bodova, prošao si. Ne znam jel se tada mora pristupit ispitu, ali znam da npr. profesor Ilko istiće da je dužnost studenta da iziđe na ispit. A i moj prijedlog je da se izađe, ipak, od viška glava ne boli, a možda se posreći pa ispadne trojka, a ne dvojka ...
Neki predmeti imaju uvjet o broju bodova na ZI. ELE1 sigurno možda i neki drugi.
Kad će brucoši dobiti accaunt na ovom forumu da možemo vidjeti sve ostalo? :D
10.9., možda dan-dva prije.
Čim dobijete ime.prezime@fer.hr e-mail adrese - što bi trebali u idućih 2 tjedna :)
Neki predmeti imaju uvjet o broju bodova na ZI. ELE1 sigurno možda i neki drugi.
Digitalna 8 ili 10 bodova (1.semestar), nisam siguran, Sis 41 (međuispiti+ZI) + 9 (sve ostalo) (4. semestar)
pročita san samo prvi post tako da ne znan je li spominjano išta kasnije, ali šta se tiče ispita i labosa, već sada su stavili ispite u dva tjedna tako da nas malo rasterete, a labose u tjedne kad su predavanja. Ovo s labosima kad su predavanja su ove godine napravili tek sad u trećem ciklusu, ali pretpostavljan da će tako bit i sljedeće godine. Znači tijekom predavanja labosi i onda 2 tjedna samo ispita, šta je po meni puno bolje nego na prvoj godini 5 ispita u 5 dana.
Vedran Lanc
05-06-08, 23:24
Updateani file je ovdje:
http://www.fer.hr/_download/repository/Novi_sustav.pdf
na diskusiji o razredbenom na ferwebu (http://www.fer.hr/prije/razredbeni/diskusija), sa updateovima. Tak da nije sve izgubljeno :)
pozdrav buduci kolege,
na kraju prijemnog su bili objavljeni rezultati i to koliko ko ima bodova pa se po tome racunalo dal je netko upao sa placanjem ili bez... dakle to je rijeseno za prvu godinu
mene zanima da mi netko objasni ako zna, kako stvari stoje po pitanju sljedecih godina sto se placanja tice
da li onaj koji se upisao uz placanje, sve ostale godine placa po toliko, ili se ponovo svake godine radi lista po recimo prosjeku pa se ponovo gleda u odnosu na poredak ko placa participaciju ili ko ne placa?
sve će vam reći na uvodnom predavanju
inače, evo za našu generaciju (ova prije godinu dana) se mornar, hvaleći non stop fer (ahhh) rekao da fer ima dovoljno novaca da ne ovisi o našim školarinama tako da...
ako položimo sve predmete na prvoj godini iz prve slijedeću ne moramo plaćati,
jedino što bez obzira plaćalo ti ministarstvo ili ne, kad padneš predmet ,za godinu dana kad ga opet budeš slušao, morat ćeš ga plaćati (cijena ovisi o broju ectsa, mislim da sam čula da je sad poskupilo na 250 po ectsu??)
eto,mislim da je tako bilo nama (nisam100%sigurna jer ionako ne plaćam pa se nisam previše zamarala time, pa ako netko zna nešto više ili je moje krivo, nek javi)
sve će vareći na uvodnom predavanju
inače, evo za našu generaciju (ova prije godinu dana) se mornar, hvaleći non stop fer (ahhh) rekao da fer ia dovoljno novaca da ne ovisi o našim školarinama tako da...
ako položimosve predmete na prvoj godini iz prve slijedeću ne moramo plaćati,
jedino što bezo bzira plaćalo ti ministarstvo ili ne, kad padneš predmet ,za godinu dana kad ga opet budešslušao, morat ćeš ga plaćati (cijena ovisi o broju ectsa, islimda sam čula da je sad poskupilo na 250 po ectsu??)
eto,mislim da je tako bilo nama (nisam100%sigurna jer ionako ne plaćam pa se nisam previše zaarala time, pa ako netko zna nešto više ili je moje krivo, nek javi)
Dobro rečeno :icon_surprised:
Tako sam i ja shvatila. Nakon prođene prve godine plaćaju se samo oni predmeti koji se slušaju po drugi put.
Sretno! :whistle:
puno ljudi me zbunilo u vezi sutrašnjeg uvodnog predavanja,jel mi može sam neko reći jel moramo onda sutra dolazit prema satnici il imamo samo to uvodno predavanje?
puno ljudi me zbunilo u vezi sutrašnjeg uvodnog predavanja,jel mi može sam neko reći jel moramo onda sutra dolazit prema satnici il imamo samo to uvodno predavanje?
Dolaziš i predavanja i uvodno predavanje. Sad nije uvodno predavanje obavezno, ali lijepo je otić, vidit malo ekipu, čut dekana.. Predavanja svakako na početku odi da vidiš malo orijentaciju, što za predmete treba, itd.
čempres cigla
08-09-08, 01:21
normalno odrađujete nastavu i imate uvodno predavanje
Neregistriran
29-06-09, 10:48
Pozdrav
Molio bi iskusnu ekipu da me savjetuje u vezi odabira predmeta tj. koji je laksi ,manje ima labosa, programiranja i sl.
komunikacijski protokoli
fotonicke
raspodijeljeni sustavi
prijenos podataka
pokretljivost u mrezama
sigurnost u internetu
satelitske komunikacije
P.S i da li upis predmeta ovisi o izboru mentora?
Hvala
Neregistriran
30-06-09, 21:29
Pozdrav
Mozete me savjetovati u vezi odabira mentora TKI. Kojeg je najbolje izabrati itd..
Unaprijed hvala
Mentori ovise o područjima kojima se želite baviti i koja su vam zanimljiva.
Za okvirni popis područja prođite kroz nazive kolegija.
(s preddiplomskog i diplomskog)
Odabir predmeta u pravilu ne ovisi o mentoru, ali neki žele imati
samo studente koji su na njihovom smjeru (što je logično).
Odabir upisanih predmeta bi mentor trebao potvrditi, ali nisam čuo
da je neki mentor radio probleme jer je student želio slušati nešto drugo.
Mentor vas može samo savjetovati.
(u stilu, nemoj taj predmet ili ovaj je zanimljiv i koristan)
Neregistriran
14-07-09, 23:14
kad završava zimski semestar? gledam kalendar i nije mi baš jasno....
5.2.2010. a ljetni pocinje 22.2.2010.
ovo vještine i te pizdarije... to koliko ja znam ne postoji :D
5.2.2010. a ljetni pocinje 22.2.2010.
ovo vještine i te pizdarije... to koliko ja znam ne postoji :D
p.s. 29.1.2010. ak ne moraš ili ne želiš na ponovljene.
holy diver
15-07-09, 09:08
Upravo tako, postoji laka mogucnost da ces vec u 3. ciklus uci s gotovim predmetom i onda je zavrsni ispit formalnost. U vecini slucajeva ne moras pristupit zavrsnom, ali bolje je pojavit se (posto svaki bod moze znaciti ocjenu :)).
Gleda se svaki ostvareni bod, nema prolaza ili pada. Sto se profaca tice ti mozes imati na prvom i na drugom medjuispitu po 1 bod, a da sve ostalo imas uredno i na zavrsnom ostvaris maksimum, opet ces proci.
Zato je bitno izaci na svaki medjuispit i ostvariti bar ponesto bodova jer je poslije puno lakse (citaj: ne moras na zavrsnom izvlaciti maksimum koji je vecini cista fantazija :)).
Da, ali nisi spomenuo da u zadnje vrijeme gotovo svaki predmet ima pragove.
I ) /\ I\I 7 E
15-07-09, 15:40
Imam ja savjet.. Kupite kondoma na kile..
Hebat će vas svaki dan ako želite ostat zdravi osiburajte se na vrijeme..
Ovo je onaj savjet koji meni nitko nije dao, da je sad vi vjerojatno već bio na moru i položio varaždinski ili veleučilište :)
Neregistriran
19-07-09, 11:44
mene zanimaju izborni predmeti, npr ja bi uzela an i dig fot u prvom semestru, kad se za to prijavljuje? i za tjelesni, čula sam da se treba negdje prijavit za tzk.. .wtf??
mene zanimaju izborni predmeti, npr ja bi uzela an i dig fot u prvom semestru, kad se za to prijavljuje? i za tjelesni, čula sam da se treba negdje prijavit za tzk.. .wtf??
Fotografija je vještina koliko ja znam... Tako da ti je to trebalo biti ponuđeno pod vještine na studomatu kod upisa. E sad, dal naknadno mozes to upisati nisam siguran, mozes se jedino nadati da ce ti jos netko odgovoriti tu.
Tjelesni si upisala na studomatu kad i sve ostale OBAVEZNE predmete. Jedino za što se možeš prijavljivati na tjelesnom su sekcije. Dakle mozes tjelesni odraditi klasicno dolascima u dvoranu i pentranjem na sljeme ili mozes npr. ples. Ima još toga, moraš se raspitati :)
No to sve stigneš kad počne godina.
P.S. Tjelesni pocinje tek negdje 3. ili 4. tjedan nastave tako da STVARNO imaš vremena za odabir sekcije.
Fotografija je vještina koliko ja znam... Tako da ti je to trebalo biti ponuđeno pod vještine na studomatu kod upisa. E sad, dal naknadno mozes to upisati nisam siguran, mozes se jedino nadati da ce ti jos netko odgovoriti tu.
- krivo...
ovo je točno
Upis vještina
Predmeti koji pripadaju kategoriji Vještina nisu obavezni predmeti. Upisuju ih studenti koji žele naučiti nešto više. Njihov upis neće biti moguć putem studomata u srpnju. Studenti zainteresirani za upis određene vještine trebaju prisustvovati uvodnom satu iz vještine. Termin će biti objavljen na stranicama predmeta. Tamo će dobiti sve informacije o predmetu i eventualnim preduvjetima za njegov upis (posebna znanja, sposobnosti) te će ukoliko i dalje budu htjeli, vještinu moći upisati u prvom tjednu predavanja o čemu će pravovremeno biti objavljena obavijest na studentskom intranetu.
Tjelesni si upisala na studomatu kad i sve ostale OBAVEZNE predmete. Jedino za što se možeš prijavljivati na tjelesnom su sekcije. Dakle mozes tjelesni odraditi klasicno dolascima u dvoranu i pentranjem na sljeme ili mozes npr. ples. Ima još toga, moraš se raspitati :)
No to sve stigneš kad počne godina.
P.S. Tjelesni pocinje tek negdje 3. ili 4. tjedan nastave tako da STVARNO imaš vremena za odabir sekcije.
EDIT
postoji maksimalna kvota za upis tog predmeta (koji spada pod neobavezne vještine), koja se gotovo odmah popuni, ali može se i kasnije prijaviti, samo dođi na uvodno predavanje i pitaj prof. da te uključi
a što se tzk tiče, ne trebaš ništa prijavljivati posebno...samo na studomatu označiš tjelesni i to je to
Neregistriran
20-07-09, 19:01
postoji maksimalna kvota za upis tog predmeta (koji spada pod neobavezne vještine), koja se gotovo odmah popuni, ali može se i kasnije prijaviti, samo dođi na uvodno predavanje i pitaj prof. da te uključi
a što se tzk tiče, ne trebaš ništa prijavljivati posebno...samo na studomatu označiš tjelesni i to je to
ok tnx :)
znam da sam tzk upisala prek studomata, ali ja se ne bi penjala na sljeme isl, that's the whole point :D
znam da sam tzk upisala prek studomata, ali ja se ne bi penjala na sljeme isl, that's the whole point :D
odaberi neku sekciju, npr ples je super, jednom tjedno dodjes i potpises se
i eto, riješen tjelesni bez muke i penjanja na sljeme :whistle:
odaberi neku sekciju, npr ples je super, jednom tjedno dodjes i potpises se
i eto, riješen tjelesni bez muke i penjanja na sljeme :whistle:
sljeme je zakon, penjes se do gore, zaebancija po putu, dodjes gore, pojedes nesto, popijes koju pivu, bela i tako to :icon_surprised:
sljeme ftw, kakva sugava dvorana:lac:
sljeme je zakon, penjes se do gore, zaebancija po putu, dodjes gore, pojedes nesto, popijes koju pivu, bela i tako to :icon_surprised:
sljeme ftw, kakva sugava dvorana:lac:
uz teretanu 3 puta tjedno i fax i izlaske stvarno nevidim zasto da si jos stavim i glupo sljeme. mozda jer je supać penjat se pijan gore i spušit cijelu subotu?
no thx
marauder16
21-07-09, 11:22
uz teretanu 3 puta tjedno i fax i izlaske stvarno nevidim zasto da si jos stavim i glupo sljeme. mozda jer je supać penjat se pijan gore i spušit cijelu subotu?
no thx
sjedni na bicikl pa onda gore ;) uz teretanu ti dobro dodju i aerobni treninzi :D
Neregistriran
21-07-09, 19:33
koje nam se sve sekcije nude na tjelesnom? jesu li svake godine iste ili zavisi od zanimanja studenata za pojedine sportove?
koje nam se sve sekcije nude na tjelesnom? jesu li svake godine iste ili zavisi od zanimanja studenata za pojedine sportove?
više tzk detalja - LINK (http://www.fer2.net/index.php?area=vbcmsarea_content&contentid=59) (dostupno i gostima)
:papa:
Neregistriran
25-07-09, 17:15
kad otprilike završi ljetni semestar?
SeriousWorm
25-07-09, 17:18
zadnji ponovljeni ispit je ravno 13.7.; ako ne ideš na ponovljene, vjerojatno tjedan, tjedan i pol ranije; ako ideš na Java tečaj, računaj tjedan dana dulje :D
ukratko, varijabilno je, no otprilike početkom/sredinom 7. mjeseca.
http://www.fer.hr/fer2/kalendar
Tu ti je kalendar za sljedeću godinu.
U najgorem slučaju završava 13.07., a u najboljem negdje oko 02.07.
Neregistriran
14-08-09, 16:58
Prvo isprika što pišem na ovoj temi ali ne mogu se registirati jer još nisam dobio @fer adresu.
Brucoš sam, upsao sam fer, prijavio sam se na natječaj za dom i dobio ga.
Dobio sam Lašćinu, pitanje da li je taj dom ok, ima li tamo uopće ferovca, i da li ako pitam mogu dobiti premještaj na Savu?
Hvala.
kaj ti fali na lašćini i šta će ti, pobogu, ferovci u domu?
SexOnTheBeach
14-08-09, 17:23
zasto nema fala?! :D
HVALA!
Neregistriran
14-08-09, 18:40
Pa npr. da imam cimera koji ide na isti faks kao i ja...
I ako bi mogli birati Sava ili Lašćina?
Neregistriran
18-08-09, 17:12
Imam jedno pitanje vezano za stud. dom i fer, nadam se da se nećete ljutit što postam ovdje.
Naime, kod upisa još nisam znao hoću li biti upast u dom ili ću tražit stan, pa sam na studomatu pod status stanovanje stavio kod roditelja. Međutim, sada sam upao na Savu, pa me zanima hoću li to moći ispraviti kasnije i kako?
Sorry ako je glupo pitanje, ali unaprijed hvala ako neko odgovori.
To ćeš moći ispraviti prilikom upisa sljedećeg ljetnog semestra, a ionako to uopce nije bitan podatak tak da se ne moras brinuti :wink:
Neuromancer
18-08-09, 17:15
Imam jedno pitanje vezano za stud. dom i fer, nadam se da se nećete ljutit što postam ovdje.
Naime, kod upisa još nisam znao hoću li biti upast u dom ili ću tražit stan, pa sam na studomatu pod status stanovanje stavio kod roditelja. Međutim, sada sam upao na Savu, pa me zanima hoću li to moći ispraviti kasnije i kako?
Sorry ako je glupo pitanje, ali unaprijed hvala ako neko odgovori.
mislim da to nije toliko bitno i ne bi trebao imati problema zbog toga.
kolko se ja sjecam svima je stavljeno ionako da su kod roditelja, pa su pocetkom predavanja morali to ic na ss trazit da zamjene
tak se barem meni cini
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.